Olieprijzen zijn flink verder gestegen, na een beslissing van olielandenclub OPEC om productiebeperkingen in april te handhaven.
De stijging van de olieprijs is al merkbaar aan de pomp en zorgt voor hogere inflatie.
De benzineprijs is sinds begin dit jaar met 14 cent per liter gestegen. Procentueel komt dat neer op een toename van ongeveer 9 procent.
Olieprijzen zijn donderdag flink verder gestegen, na een beslissing van olielandenclub OPEC om productiebeperkingen in ieder geval in april nog in stand te houden. Een vat Brent Olie noteerde vrijdagochtend op 67 dollar.
De leden van oliekartel OPEC en de bondgenoten produceren ook in april ongeveer evenveel olie als de afgelopen tijd. Dat hebben de landen donderdag tijdens een vergadering besloten, waarmee Saudi-Arabië zijn zin krijgt. Dat land had de andere leden opgeroepen geen extra olie op te gaan pompen.
De beslissing deed de olieprijs sterk stijgen omdat alom was gerekend op een versoepeling. De olieprijs is dit jaar namelijk flink gestegen: Brent-olie werd liefst 30 procent duurder in de eerste twee maanden van 2021.
Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis vorig jaar werd er veel minder olie gebruikt en ontstonden er enorme overschotten. Toen daalde de olieprijs dan ook hard en werd zelfs even negatief. Sindsdien herstelt de economie zich langzaam en daarmee de vraag naar olie.
Door de productiebeperkingen zijn de olieoverschotten al voor een groot deel verdwenen. Daarom neemt de OPEC+ het risico dat de oliemarkt te krap wordt, zeggen analisten.
Als de olieprijs richting de 70 dollar gaat, wordt het weer interessant om schalie-olie te gaan winnen in de Verenigde Staten. Veel bedrijven die zich daarmee bezighielden zijn vorig jaar gestopt, toen de olieprijs hard daalde. De kosten waren simpelweg hoger dan de opbrengsten. Als er weer meer van die olie op de markt komt, heeft de OPEC minder grip op de olieprijs.
Begin april praten de OPEC-landen en de bondgenoten over de olieproductie voor mei.
Prijzen van benzine en diesel stijgen ook
De stijging van de olieprijs is al merkbaar aan de pomp en zorgt voor hogere inflatie. Donderdag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de inflatie in Nederland in februari op 1,8 procent is uitgekomen, vergeleken met een jaar eerder. Dat kwam mede door de stijging van benzineprijzen.
Lees ook: Stijgende benzineprijs jaagt inflatie op en bijt in vermogen van spaarders
Overigens is het zo dat de prijzen van motorbrandstoffen zoals benzine en diesel niet 1-op-1 meebewegen met de prijs van ruwe olie. Dit komt mede door de dempende invloed van belastingen.
In Nederland bestaat de benzineprijs bijvoorbeeld voor bijna twee derde uit accijns en btw. Daardoor heeft een verandering van de kale benzineprijs zonder belastingen een minder grote invloed op de prijs die de consument betaalt inclusief belastingen.
Prijzen benzine en diesel in Nederland
In bovenstaande grafiek is te zien dat de gemiddelde prijs voor een liter ongelode benzine in Nederland inmiddels is gestegen naar 1,71 euro en voor diesel ligt de gemiddelde prijs op 1,39 euro per liter.
De benzineprijs is sinds begin dit jaar met 14 cent per liter gestegen. Procentueel komt dat neer op een toename van ongeveer 9 procent. Op een volle tank van 40 liter betaal je begin maart ongeveer 5,60 euro meer dan bij de start van dit jaar.